HEY House
Zero EXTERNAL Paint & Render
In 2018, we set out to design and owner build a new home for our family of five. Our goal was to create an environment that would uplift, nurture, and inspire the people we care about, whilst pushing boundaries in our architecture.    

Situated in the dense suburb of Main Beach, the site was vacant, felt largely boxed in and limited in terms of views and aspect. Its boundaries faced a three storey apartment building to the north, a two storey duplex to the east, a three storey and two storey house to the west and an electrical transformer along the street.  

Our approach to spatial planning sought to resolve two conflicting issues: privacy and the demand for natural lighting and openness. We did this by creating a lower-level bunker for everyday living with characteristic mass and solidity and an upper-level gallery for sleeping and work with abundant light and spaciousness.     

The bulk and scale of the façade had to “fit” into the existing streetscape, and transition in scale from the three storey house on the west to the oversized two storey duplex to the east. By positioning the pool along the western boundary, we were able to create an increased side setback.    

Planned around a central courtyard and street facing pool, the whole of the ground floor is built and finished in concrete related products, with black oxide polished concrete floors, sandy honed and smooth concrete blocks from Gympie and off form concrete slab soffits.   

In stark contrast, the second storey feels spacious and open, with 3m high ceilings, and floor to ceiling glazing to capture sky and city views from the bedroom and studio spaces. The wall and roof structure are timber framed and clad in light weight standing seam metal with a modern palette of crisp white plasterboard, inline skirting and architraves, and oak flooring.      

External blinds are used consistently to control solar access and privacy to all bedrooms and the gallery. They also help reflect light into the interiors and courtyard spaces below, and transform the appearance of the facade day and night.     

We celebrated the user interface with technology, by positioning the lighting and automation keypads centrally along a band of half height honed blockwork, that repeated inside and out, building on the repetition, rigor and strength of the concrete block form. The transition of block coursing was also used to give human scale to the 3.2m high ceilings downstairs as well as a delineate the skirting line. As the structure was the finished material, a high attention to detail was required from the onset of the planning and throughout the construction process. This importance was understood and adopted by the consultant team and tradespeople onsite. Services and cabling had to be routed perfectly. Steel had to be cast into the floor structure to form the finished balustrade and stair. Joinery was accurately modelled and designed as furniture, integral to the volumetric arrangement and experience of each room.

PROJECT
HEY House
TYPE
Houses
COMPLETED
2020
CONSTRUCTION
Concrete slab on ground Double brick veneer
Suspended concrete slab Lightweight timber frame & cladding
DESIGN FEATURES
Zero paint and render externally
4m high external vertical louvres
Face concrete block inside an out
Black polished concrete floor slab
Standing seam metal cladding
Dynalite lighting control
BEDS
5
BATHS
5
HOUSES
Gold Coast Architecture Studio